Azijski hendikep za začetnike

azijski hendikep

Azijski hendikep je ena izmed vrst polaganja stav, ki bi morala biti že dobro poznana vsakemu polagalcu stav. Velika priljubljenost sistema je v prvi vrsti posledica številnih prednosti in zgolj peščice slabosti, zaradi česar vedno več uporabnikov v spletnih stavnicah prisega na azijsko različico dobro poznanega evropskega hendikepa.

Kaj je Azijski hendikep?

Z vidika polaganja stav je Azijski hendikep vsekakor zelo zanimiv sistem, saj se pri njem v nasprotju z ostalimi izniči problem neodločenega rezultata. Seveda se boste takoj vprašali, kako je kaj takega sploh mogoče. Gre za to, da ima pri Azijskem hendikepu vsaka tekma samo dva možna izida, zmaga izbrane ali druge ekipe.

Vrste Azijskega hendikepa

V bistvu Azijski hendikep ni nič novega, saj se podoben sistem že dolga leta uporablja pri stavah na košarko, zaradi česar boste še hitreje razumeli delovanje. Ker pa ta vrsta hendikepa sestoji iz več različic, je za dobro poznavanje treba omeniti vsako izmed njih.

Azijski hendikep 0: Gre za hendikep brez tveganja (ang. Draw No Bet). Če ste stavili na izbrano ekipo, ki je premagala nasprotnike, potem je bila vaša stava zmagovalna. V primeru neodločenega rezultata pa vam bo stavnica povrnila vložek, tako da bo na koncu videti, kot da sploh niste stavili. Iz tega izhaja tudi angleško poimenovanje Draw No Bet, kar pomeni; neodločen izid – neveljavna stava.

Azijski hendikep -0.25: Zdaj pa bodo stvari postale malo bolj zapletene, vendar se ne bojte, saj vam bo kmalu vse jasno. Recimo, da ste na Arsenal stavili z Azijskim hendikepom -0.25 s kvoto 1.90 in vložkom 10 €. Če Arsenal zmaga, potem dobite 19 €. V primeru neodločenega rezultata izgubite samo polovico vložka, torej 5 €, v primeru poraza pa celih 10 €.

Azijski hendikep +0.25: Gre za obraten princip kot pri prejšnji različici. Če izbrana ekipa zmaga, potem je tudi vaša stava dobitna. V primeru neodločenega izida se vam povrne polovica vplačila, druga polovica pa je dobitna. Verjetno nam ni treba razlagati, kaj se zgodi, če izbrana ekipa izgubi tekmo – tako je, ostanete praznih rok.

Azijski hendikep -0.5: Najbolj preprosta različica Azijskega hendikepa, saj zmaga izbrane ekipe predstavlja dobitno stavno, poraz pa izgubljeno stavo.

Azijski hendikep +0.5: Pri tej različici je vaša stava dobitna v primeru zmage izbrane ekipe in neodločenega izida, torej izgubite samo takrat, ko izgubi izbrana ekipa.

Azijski hendikep –0.75: Ne, ni še konec. Tudi pri tej različici gre za bolj kompleksen sistem, saj v bistvu položite dve stavi, eno na Azijski hendikep -0.5 in drugo na -1. Recimo, da na Arsenal položite Azijski hendikep -0.75 s kvoto 1.90 in vložkom 10 €. Če Arsenal zmaga z dvema goloma razlike (2:0, 3:1 itd.), potem boste dobili 19 €, za razliko enega gola pa boste dobili povrnjenih 5 € in 9,5 € (kvota 1.90, pomnožena s 5).

Azijski hendikep +0.75: Ponovno gre za obraten princip kot pri prejšnji različici. Recimo, da sta stavili na Arsenal z Azijskim hendikepom +0.75. Če je Arsenal zmagal z enim golom razlike, potem boste izgubili polovico vplačila, polovica pa vam po vrnjena, tako da ste pri vložku 10 € samo 5 € v minusu. V primeru poraza za več kot en gol izgubite celoten vložek.

Azijski hendikep -1: Pri tej različici Azijskega hendikepa mora izbrana ekipa zmagati z vsaj dvema goloma prednosti. Če izbrana ekipa zmaga z enim golom prednosti, se vam vložek povrne. V primeru neodločenega rezultata ali poraza boste izgubili stavo.

Azijski hendikep -1: Obraten pristop kot pri prejšnjem hendikepu. Če izbrana ekipa izgubi z razliko vsaj dveh golov, je vaša stava dobitna. V primeru neodločenega rezultata ali poraza je stava izgubljena.

Azijski hendikep za gole

V osnovi poznamo dve glavni vrsti Azijskega hendikepa, in sicer gre za stave na končni izid in izid ob koncu prvega polčasa. Obstaja pa še tretji trg za Azijski hendikep – število golov.

Kaj je Azijski hendikep za gole?

Čeprav je Azijski hendikep najpogosteje uporabljen in tudi najbolj znan med polagalci stav na končni rezultat tekem, so vam na voljo tudi drugi trgi. Tako lahko dandanes v spletnih stavnicah stavite na število golov, izvajalce kotov in celo prejemnike rumenih ter rdečih kartonov.

Že na samem začetku tega članka smo omenili nekaj prednosti Azijskega hendikepa, med katere spada predvsem možnost dobitka v primeru neodločenih rezultatov, saj se vam lahko kljub porazu izbrane ekipe lahko povrne del vplačila. Seveda tudi stavljenje na število golov zahteva svoja pravila, zato je vsekakor dobro, da začnemo kar na začetku.

Številne stavnice vam nudijo dve možnosti za polaganje stav na število zadetkov – manj ali več od 2.5 gola. Kadar pa se odločite za hendikep, vam je na voljo precej več različnih možnosti, ki jih boste spoznali v nadaljevanju.

Nad/pod 2.5 gola: Pri tej različici hendikepa gre za običajno polaganje stav na število zadetkov. Če ste položili stavo s hendikepom nad 2.5 gola, mora izbrana ekipa zmagati vsaj s tremi goli prednosti.

Nad/pod 2.25 gola: Stvari pa se zapletejo, ko v igro vstopijo četrtinke. Če stavite na nad/pod 2.25 gola, v bistvu položite dve stavi, in sicer polovico na nad/pod 2.0 gola in drugo polovico na nad/pod 2.5 gola.

Recimo, da Arsenal igra proti ekipi Chelsea, vi pa ste stavili 10 € nad 2.25 zadetka s kvoto 1.90. Če izbrana ekipa doseže vsaj tri zadetke ali več, je vaša stava dobitna, tako da dobite 19 €. Če se tekma zaključi samo z dvema goloma razlika, boste izgubili polovico vplačila, polovica pa sem vam vrne, tako da kljub napačni napovedi dobite 5 €. Razlika enega ali nobenega gola pomeni izgubljeno stavo.

Če bi stavili pod 2.25 gola, bi bil položaj ravno obraten, saj bi v primeru razlike enega ali nobenega gola imeli dobitno stavo, kar bi pomenilo 19 € dobička. Razlika dveh golov bi pomenila dobiček v višini 14,4 €.

Nad/pod 2.75 gola: Najbolje, da začnemo kar s primerom. Stavili ste na tekmo med kluboma Arsenal in Chelsea, in sicer 10 € s kvoto 1.90, da bo razlika nad 2.75 gola. Če izbrana ekipa zmaga z vsaj štirimi goli razlike, potem je vaša stava dobitna in prejmete 19 €. Če je razlika 3 gole, potem izgubite polovico vplačila, polovica pa se vam vrne, tako da jo na koncu odnesete s 14,5 € dobička. Takoj ko je razlika manjša od treh golov, ste izgubili stavo.

Če pa bi stavili, da bo razlika pod 2.75 gola, potem bi pri razliki, nižji od treh golov, dobili 19 € in tako naprej.

Nad/pod 3 gole: Tudi pri tej različici so pravila zelo enostavna. Ponovno si kot primer vzemimo tekmo med kluboma Arsenal in Chelsea. 10 € s kvoto 1.90 ste stavili, da bo razlika v golih višja od 3. Če izbrana ekipa doseže samo dva gola razlike, ste izgubili stavo. Če pa izbrana ekipa doseže vsaj 4 zadetke več kot nasprotna, potem boste dobili 19 €. Ravno obraten princip velja za stavo na pod 3 gole, pri kateri je vaša stava zmagovalna, če je razlika med goli nižja od 3.

Drugi Azijski hendikepi

Sicer bi lahko našteli tudi druge različice Azijskih hendikepov, kot so stave pod 0.5 ali nad 6.5 gola. Kljub temu pa za vsako različico velja enak princip, spreminja se samo razlika v golih.

Za na konec

Azijski hendikepi so vsekakor dobra popotnica za vsakega polagalca stav, saj lahko s to vrsto stav omilite morebitne izgube v primeru napačne napovedi. Prav tako imate s polaganjem stav na hendikep ali število golov veliko prednost, saj vam ni treba pravilno napovedati točnega rezultata, temveč zadostuje samo približek, česar pa ni težko ugotoviti, kar še posebej velja za tekme, kjer si nasproti stojita na papirju boljša in slabša ekipa.

Preprosto je težko pojasnti, kako pomembno je razumeti in znati pravilno uporabljati navadni azijski hendikep in azijski hendikep na trgu golov. Ta vrsta hendikepa pogosto daje igralcem velike priložnosti in jim nudi »varne cone« v primeru točnega števila golov, zato vam toplo priporočamo, da redno igrate na teh dveh trgih. Vkolikor vas ta trg zanima in ga želite igrati pa vsekakor ne smete prezreti izbiro stavnice. Najboljši v tem segmentu sta v naši regiji zagotovo Bet365 in stavnica 1xBet.