Draw No Bet (DNB) ali stave v primeru neodločenega izida

draw no bet

Pri postavljanju stav ste verjetno običajno vajeni, da stavite na zmago ali poraz izbrane ekipe, saj je to navsezadnje osnovna naloga vsake stave. Vendar se v nogometu pogosto zgodi, da tekma konča brez zmagovalca – neodločeno. V takih primerih se lahko premislite ali pa vas čaka razočaranje. Kaj lahko storite?

Odločite se za uporabo stave “Draw No Bet” (DNB), kar je klasična stava na zmago izbrane ekipe, s to razliko, da se vam v primeru neodločenega izida stava vrne.

Na spletnih stavnicah boste to možnost pogosto videli označeno tudi kot azijski hendikep 0 (AH0).

Čeprav sta azijski hendikep in DNB pogosto obravnavana kot sinonima, se v spletnih stavnicah še vedno pojavljata kot dve ločeni stavi. To je še posebej značilno za evropske stavne ponudnike, ki niso specializirani za azijske hendikepe in zato ponujajo obe vrsti stav, azijski hendikep in stavo Draw No Bet, ločeno. V nekaterih primerih lahko to izkoristite v svojo korist, saj gre za enaki stavi.

Recimo, da ste stavili na ekipo, ki je precej močnejša od nasprotne ekipe. Zato bodo kvote za zmago izbrane ekipe verjetno precej visoke. Vendar pa se zgodi, da so kvote za stavo DNB 5,57, medtem ko so za azijski hendikep 0 6,00, kar predstavlja odlično priložnost za enostaven in hiter zaslužek.

Pravila za stave “Draw No Bet”

Sama kratica “Draw No Bet” že pove, da se stava vrne v primeru neodločenega izida. Če bi stavili na nogometno tekmo na običajen način, bi neodločen izid pomenil izgubo stave. V primeru DNB se to ne more zgoditi, saj vam bo stavna hiša vrnila vašo stavo, kar pomeni, da so vaše možnosti za uspeh precej višje.

Stave DNB so odlična izbira za vse, ki niso prepričani glede izida nogometne tekme in bi se raje zavarovali pred neodločenim rezultatom. Seveda morate zaradi zavarovalnega učinka sprejeti nekoliko nižje kvote, vendar se na dolgi rok to lahko obrestuje.

Strategije za stave z DNB

Čeprav obstajajo različne strategije za postavljanje stave DNB pred začetkom tekem, so strategije za staviti med tekmami pogosto bolj donosne. Prav na tekmah, kjer favorit že na začetku doseže zadetek, se stave DNB izkažejo kot odlična izbira, saj boste v primeru neodločenega izida še vedno dobili povrnjeno stavo. Zaradi tega je zmanjšano tveganje zagotovo ena največjih prednosti teh stav. Morda boste slišali priporočilo, da stavite na ekipo, ki je na papirju šibkejša. Tudi če se ta ekipa maksimalno trudi, obstaja velika verjetnost, da bo tekma končala brez zmagovalca, kar pomeni, da ne boste izgubili svoje stave.

Pomembno je vedeti tudi, da stave DNB ne vplivajo na razplet kombinirane stave. Če ste postavili kombinirano stavo, vključno z DNB stavami, se DNB stava v primeru neodločenega izida šteje kot neveljavna in ne vpliva na druge stave.

Prednosti in slabosti stave “Draw no bet”

Prednosti stave DNB:

 1. Zmanjšano tveganje: Največja prednost stave DNB je zmanjšano tveganje. V primeru neodločenega izida ne izgubite svoje stave, ampak vam stavna hiša vrne vašo vplačilo. To je pomembno za tiste, ki si želijo ohraniti večji del svojega vložka, še posebej, če so negotovi glede izida tekme.
 2. Večja verjetnost uspeha: Zaradi zmanjšanega tveganja je stava DNB odlična izbira za tiste, ki želijo večjo verjetnost uspeha. Namesto da stavijo na zmago ali poraz, imajo tudi možnost, da ohranijo stavo v primeru neodločenega izida.
 3. Primerna za favorite: Stava DNB je pogosto privlačna za ekipe, ki so favoriti in imajo nižje kvote za zmago. Namesto da stavijo na nizke kvote, lahko uporabijo stavo DNB in ohranijo vlogo, če pride do nepričakovanega izida.

Slabosti stave DNB:

 1. Nižje kvote: Ena izmed glavnih slabosti stave DNB so nižje kvote v primerjavi z običajnimi stavami na zmago ali poraz. To pomeni, da lahko vaš potencialni dobiček v primeru zmage ekipe, na katero stavite, nižji od običajnih stav.
 2. Omejen dobiček: Ker vam stava v primeru zmage ekipe povrne le vplačilo, je vaš potencialni dobiček omejen. To lahko predstavlja izziv za tiste, ki si želijo večje donose.
 3. Manjše zadovoljstvo z zmago: Nekateri ljudje se odločijo za stave zaradi navdušenja ob zmagi in možnosti večjega dobička. Stava DNB lahko zmanjša to zadovoljstvo, saj je dobiček omejen.
 4. Ni primerna za ekipe z nižjimi kvotami: Stava DNB ni vedno najboljša izbira za ekipe z zelo nizkimi kvotami za zmago, saj se v tem primeru verjetno ne splača uporabljati te vrste stave.

Skupno gledano, stava DNB je odlična izbira za tiste, ki želijo zmanjšati tveganje in imeti večjo verjetnost uspeha, vendar je pomembno upoštevati tudi njene omejitve, kot so nižje kvote in omejeni dobički. Preden se odločite za to vrsto stave, je priporočljivo dobro razmisliti o okoliščinah in strategiji, ki jo boste uporabili.

DNB vs. običajna stava

Primerjava stave DNB z običajno zmago/poraz stavo, azijskim hendikepom in dvojno priložnostjo:

1. Stava DNB in običajna zmaga/poraz stava:

 • Stava DNB: Omogoča vam, da ohranite svojo stavo v primeru neodločenega izida. To zmanjšuje tveganje in vam daje večjo verjetnost za uspeh. Slabost je, da so kvote običajno nižje.
 • Običajna zmaga/poraz stava: Pri tej vrsti stave stavite na zmago ene od ekip ali na izid tekme (na primer, zmaga domače ali gostujoče ekipe). Če je izid tekme neodločen, izgubite stavo. Kvota za zmago ali poraz ene od ekip je običajno višja kot pri DNB, kar pomeni večji potencialni dobiček, vendar tudi večje tveganje.

2. Stava DNB in azijski hendikep (AH):

 • Stava DNB: Ponuja zmanjšano tveganje, saj se stava vrača v primeru neodločenega izida. Primerna je za tiste, ki želijo večjo varnost pri stavljenju. Kvote so običajno nižje.
 • Azijski hendikep: Ta vrsta stave omogoča dodelitev hendikepa eni od ekip, da se izenači možnosti zmage za obe ekipi. Lahko je bolj zapleten za razumevanje in uporabo kot stava DNB. Prav tako se lahko uporablja za zagotavljanje boljših kvot pri stavljenju na favorite.

3. Stava DNB in dvojna priložnost:

 • Stava DNB: V primerjavi z dvojno priložnostjo je stava DNB bolj specifična, saj se osredotoča na zmago ene ekipe in vračilo stave v primeru neodločenega izida. Ponuja boljšo verjetnost za uspeh v primerjavi s stavo, ki pokriva dve možni izidi.
 • Dvojna priložnost: Ta vrsta stave vam omogoča, da stavite na dva od treh možnih izidov tekme (na primer, zmaga domače ali neodločen izid). Daje vam večjo pokritost, vendar so kvote običajno nižje kot pri DNB. Uporablja se, ko želite zmanjšati tveganje, vendar se hkrati sprejmejo nižji potencialni dobički.

Vsaka od teh vrst stav ima svoje prednosti in slabosti, in izbira med njimi je odvisna od vaše strategije, tveganja, ki ste ga pripravljeni prevzeti, in vaše zaupanje v izid tekme. Pomembno je razumeti razlike med njimi, da lahko izberete tisto, ki najbolj ustreza vašim ciljem pri stavah.

Zaključek

Čeprav ne moremo trditi, da so stave DNB najboljši stavni sistem, lahko rečemo, da gre za enega najbolj priljubljenih sistemov, saj zmanjšuje nepotrebno tveganje z vključitvijo dodatne možnosti – neodločen izid. S potrpežljivostjo in premišljenim razmišljanjem lahko s stavami DNB na dolgi rok dosežete soliden dobiček. Ne pozabite pa na najpomembnejšo strategijo: vedno stavite samo toliko, kolikor si lahko privoščite izgubiti.