Kaj je stavna borza (Betting Exchange) in kako funkcionira?

stavna borza

Betting exchange ali v prostem prevodu stavna borza je eden najbolj revolucionarnih konceptov v športnih stavah doslej. V zadnjih desetih letih je ta vrsta stav postala zelo priljubljena med igralci stav iz kar nekaj razlogov, o katerih bomo govorili v tem članku.

Kaj je stavna borza?

S to metodo športnih stav ne stavite proti stavnici, ampak proti drugim igralcem na platformi. Preprosto, vi izbirate ali boste stavnica (in nato ponudite kvote za dogodek, na katerega bodo ostali stavili), ali pa stavite kot standardno kot pri drugih stavnicah, vendar v tem primeru ni stavnice, ampak stavite proti drugim igralcem. Stavna borza je preprosto katalizator za vaše transakcije.

Glavna razlika med klasičnimi športnimi stavami in stavno borzo je v tem, da ne stavite proti velikemu podjetju z neomejenimi viri, ampak stavite proti drugim igralcem, ki imajo približno isto znanja in spretnosti kot vi.

Kako se je vse začelo?

Na začetku tega tisočletja se je pojavila prva spletna stran, ki je ponujala možnost, da igralci med seboj tekmujejo z enakimi možnostmi za zmago. Ta spletna stran, ki se je imenovala Flutter.com, je bila morda nehote narejena revolucija v športnih stavah.

Kmalu zatem so “veliki investitorji” opazili to spletno mesto in videli neomejen potencial tega principa, zato se je kmalu pojavila angleška platforma Betfair, ki je še danes prevladujoča figura na tem področju. Ti dve strani sta se kmalu združili v eni veliki BetFair.

Čez leta so se pojavile druge platforme in mesta za izmenjavo stav, kot so BetDaq, Matchbook, Smarkets, vendar nihče ni dosegel priljubljenosti in števila uporabnikov, kot jih ima BetFair. Morda bo v prihodnosti obstajala platforma, ki bo s prestola vrgla BetFair, saj je stavna borza res prihodnost športnih stav.

Prednosti stav na spletnih stavnih borzah

Obstajajo številne prednosti, in tukaj je le nekaj najbolj očitnih:

Splošno gledano so kvote na spletnih stavnih borzah vedno nekoliko višje, in sicer iz preprostega razloga, ker kvote določajo drugi igralci in ne stavnice, in ti igralci želijo konkurirati z dobrimi kvotami. Prav tako ni nobenih stavnih marž na teh straneh, obstaja le majhen odstotek, ki ga zmagovalec plača platformi po vsaki stavi. Stavna borza je preprosto katalizator stav med igralci.

Še posebej zanimivo je vedeti, da tekmujete proti drugim igralcem in imate tako večje možnosti za uspeh. Tudi pri vsaki tekmi ste lahko igralec ali stavnica kolikokrat želite, imate pa tudi možnost varnih stav.

Morda je najpomembnejša prednost platforme za izmenjavo stav, da jim ni vseeno, kako uspešni ste pri športnih stavah in da nikoli ni bil registriran nekdo, ki bi bil omejen na spletno mesto Betting Exchange zaradi uspeha, kot se to lahko zgodi na številnih spletnih stavnicah. Stavna borza ima rada zmagovalce.

Vrste stav in športi

Na platformah stavnih borz imate ponudbo tako vseh možnih športov kot v rednih spletnih in lokalnih stavnicah.

Prav tako obstaja trg za predigre in trg za stave v živo, zato ni ovir, tudi če želite igrati v živo.

Na teh platformah najdete skoraj vse igre, ki jih lahko zamislite in vidite v rednih spletnih stavnicah.

Kot smo rekli, spletne stavne borze za svoje storitve zaračunavajo določen odstotek. Odstotek se spreminja in se giblje od 5-8%. To je vsekakor manj kot pri stavnicah, ki postavljajo maržo 10% in včasih celo bistveno več. Zato ni nobenega razloga, zakaj danes ne bi smeli začeti igrati na spletnih stavnih borzah, kot je BetFair.