Pravila igre

Baccarat je priljubljena igralniška igra s kartami, ki je znana po svoji preprostosti in nizki hišni prednosti. Igralci stavijo na eno od treh možnih izidov: zmaga igralca, zmaga bankirja ali neodločen izid (tie). Osnovna pravila igre so naslednja:

 1. Delitev kart: Igralec in bankir prejmeta vsaka po dve karti. Kartice so običajno razdeljene iz čevlja, ki vsebuje več kompletov kart.
 2. Vrednost kart: Karte od 2 do 9 imajo svojo nominalno vrednost, asi so vredni 1, desetke in obrazne karte (fant, dama, kralj) pa so vredne 0.
 3. Točkovanje: Vrednost roke je vsota vrednosti kart, pri čemer se šteje le zadnja števka (npr. roka s kartami 8 in 7 ima vrednost 5, ker je 8 + 7 = 15, in šteje se samo zadnja števka).
 4. Dodatne karte: Odvisno od vrednosti začetnih kart lahko igralec ali bankir prejme tretjo karto, skladno z določenimi pravili.

Tipi stav

V baccaratu lahko igralci stavijo na tri različne izide:

 • Stava na igralca (Player): Igralec stavi, da bo njegova roka bližja 9 kot bankirjeva roka.
 • Stava na bankirja (Banker): Igralec stavi, da bo bankirjeva roka bližja 9 kot igralčeva roka.
 • Stava na neodločen izid (Tie): Igralec stavi, da bosta roki igralca in bankirja imeli enako vrednost.

Pravila tretje karte

Pravila za vlečenje tretje karte so specifična in jih določajo igralniška pravila:

 • Igralec: Če ima igralec skupaj 0-5, vleče tretjo karto. Če ima 6 ali 7, stoji. Če ima 8 ali 9, je to naravna zmaga in nobena dodatna karta se ne vleče.
 • Bankir: Pravila za bankirja so bolj zapletena in odvisna od vrednosti bankirjevih kart ter igralčeve tretje karte (če je bila vlečena).

Osnovne strategije

Čeprav je baccarat predvsem igra na srečo, obstajajo nekatere strategije, ki jih igralci lahko uporabijo:

 • Stava na bankirja: Bankirjeva stava ima nekoliko nižjo hišno prednost kot stava na igralca, zato jo mnogi igralci raje uporabljajo.
 • Izogibanje stavi na neodločen izid: Stava na neodločen izid ima najvišjo hišno prednost in jo je najbolje izogibati.
 • Upravljanje bankrolla: Določite proračun za igranje in se ga držite, da preprečite prekomerno porabo.

Pogosta vprašanja

 1. Kakšna je hišna prednost v baccaratu? Hišna prednost je približno 1,06% za stavo na bankirja, 1,24% za stavo na igralca in okoli 14,36% za stavo na neodločen izid.
 2. Ali lahko uporabim strategijo za zmago v baccaratu? Baccarat je predvsem igra na srečo, vendar lahko z upravljanjem bankrolla in stavami na bankirja nekoliko zmanjšate hišno prednost.
 3. Kaj pomeni “naravna zmaga” v baccaratu? Naravna zmaga nastopi, ko imajo začetni dve karti skupaj 8 ali 9. V tem primeru ni potrebna nobena dodatna karta.
 4. Ali je baccarat primeren za začetnike? Da, baccarat je zaradi svojih preprostih pravil primeren za začetnike, poleg tega pa ponuja tudi nizko hišno prednost.