Pravila igre

Blackjack je priljubljena igralniška igra s kartami, kjer igralci tekmujejo proti delivcu, ne drug proti drugemu. Cilj igre je, da vrednost vaših kart čim bolj približate 21, ne da bi jo presegli. Osnovna pravila igre so naslednja:

 1. Razdelitev kart: Vsak igralec in delivec prejmeta po dve karti. Igralčeve karte so običajno obrnjene navzgor, ena delivčeva karta pa je obrnjena navzgor.
 2. Vrednost kart: Karte od 2 do 10 imajo svojo nominalno vrednost, fant (J), dama (Q) in kralj (K) so vredni 10, as (A) pa je vreden 1 ali 11, odvisno od tega, kaj bolj ustreza igralcu.
 3. Odločitve igralca: Igralci se odločijo, ali bodo vzeli dodatno karto (hit), ostali pri trenutni vrednosti kart (stand), podvojili stavo (double down) ali razdelili par (split).
 4. Delivčeva poteza: Delivec mora vleči karte, dokler ne doseže vrednosti vsaj 17.
 5. Rezultat: Igralec zmaga, če njegova vrednost kart presega delivčevo vrednost, ne da bi presegla 21, ali če delivec preseže 21 (bust).

Osnovna strategija

Za izboljšanje svojih možnosti za zmago igralci pogosto uporabljajo osnovne strategije, ki temeljijo na matematičnih verjetnostih:

 • Hit ali stand: Vzemite dodatno karto (hit) ali ostanite pri trenutni vrednosti kart (stand) glede na delivčevo odkrito karto in vašo skupno vrednost kart.
 • Double down: Podvojite svojo stavo in vzemite še eno karto, če imate ugodno kombinacijo.
 • Split: Razdelite par enakih kart v dve ločeni roki, če je to ugodno glede na delivčevo karto.
 • Surrender: Predajte svojo roko in izgubite polovico stave, če menite, da imate slabe možnosti za zmago (ni na voljo v vseh igralnicah).

Napredne strategije

Izkušeni igralci uporabljajo napredne strategije za še boljše izkoristke svojih stav:

 • Štetje kart: Spremljanje razmerja visokih in nizkih kart, ki so še v igri, da prilagodite svoje stave in odločitve.
 • Upravljanje bankrolla: Nastavitev in dosledno upoštevanje pravil za stave in limite, da se izognete prevelikim izgubam.
 • Igranje v ekipah: Skupinsko štetje kart in komuniciranje, da povečate možnosti za zmago (uporablja se predvsem v fizičnih igralnicah).

Pogosta vprašanja

 1. Kaj je “blackjack”? Blackjack je kombinacija asa in katere koli karte z vrednostjo 10, kar pomeni skupno vrednost 21 z dvema kartama.
 2. Ali lahko vedno zmagam z uporabo strategije štetja kart? Ne, štetje kart lahko izboljša vaše možnosti, vendar ne zagotavlja stalnih zmag in je lahko prepovedano v mnogih igralnicah.
 3. Kakšna je hišna prednost pri blackjacku? Hišna prednost je običajno med 0,5% in 1%, odvisno od pravil in uporabe strategij.
 4. Kaj se zgodi, če igralec in delivec imata enako vrednost kart? To se imenuje “push” in igralec dobi nazaj svojo stavo brez dobitka ali izgube.