Odvisnost od iger na srečo: Kako prepoznati, preprečiti in zdraviti

Igre na srečo so že dolgo prisotne v človeški družbi kot vir zabave in izziva. Vendar pa se lahko pri nekaterih posameznikih razvije odvisnost od iger na srečo, kar lahko ima resne posledice za njihovo življenje in življenje njihovih bližnjih. V tem članku bomo raziskali pojem odvisnosti od iger na srečo, prepoznavanje znakov, kako preprečiti razvoj te odvisnosti in kako poiskati pomoč, če je že prisotna.

Kaj je odvisnost od iger na srečo?

Odvisnost od iger na srečo, znana tudi kot patološko ali problematično igralništvo, je oblika zasvojenosti, pri kateri posameznik izgubi nadzor nad svojim igralniškim vedenjem. Ta odvisnost se lahko kaže v različnih oblikah iger na srečo, kot so igralni avtomati, poker, ruleta, športne stave in druge.

Ključna značilnost odvisnosti od iger na srečo je obsedenost z igro in nekontrolirano vedenje v zvezi z njo. Posameznik, ki trpi za to obliko odvisnosti, bo morda tvegal preveč denarja, preživel neskončno ur pred igralnimi avtomati ali na stavnih platformah ter zanemarjal svoje družinske, socialne in službene obveznosti.

Znaki odvisnosti od iger na srečo

Prepoznavanje znakov odvisnosti od iger na srečo je ključno za hitro ukrepanje in preprečitev nadaljnjih škodljivih posledic. Med najpogostejšimi znaki so:

 1. Obsedenost z igro: Oseba razmišlja o igrah na srečo skoraj ves čas, načrtuje, kdaj bo spet igrala in kako bo dobila denar za stave.
 2. Povečane stave: Posameznik začne staviti večje zneske, da bi dosegel enake občutke vzhičenja kot prej.
 3. Izguba nadzora: Izgubi nadzor nad svojimi stavami in porabi več časa in denarja, kot je načrtoval.
 4. Zanemarjanje obveznosti: Začne zanemarjati svoje družinske, družbene in službene obveznosti ter se umika od bližnjih.
 5. Laži in skrivanje: Prikriva svoje igralniške dejavnosti in zneske, ki jih porabi, pred družino, prijatelji in kolegi.
 6. Poskus izstopa neuspešen: Poskuša prenehati igrati, vendar neuspešno, saj se vedno znova vrača k igram na srečo.
 7. Finančne težave: Ima težave s finančno stabilnostjo, ker porabi preveč denarja za igre na srečo.

Vzroki za odvisnost od iger na srečo

Vzroki za razvoj odvisnosti od iger na srečo so kompleksni in vključujejo tako genetske, biološke kot tudi okoljske dejavnike. Med najpogostejšimi vzroki so:

 1. Genetska nagnjenost: Nekateri posamezniki so genetsko bolj nagnjeni k odvisnosti od iger na srečo, saj imajo sorodnike s podobnimi težavami.
 2. Biološki dejavniki: Neravnovesje nekaterih nevrotransmiterjev, kot je dopamin, lahko prispeva k razvoju odvisnosti od iger na srečo.
 3. Psihološki dejavniki: Nizka samopodoba, tesnoba, depresija in stres lahko povečajo tveganje za odvisnost od iger na srečo.
 4. Okoljski dejavniki: Okolje, ki spodbuja igre na srečo, na primer bližina igralnic ali enostaven dostop do spletnih kazinojev, lahko vpliva na razvoj odvisnosti.
 5. Primeri iz otroštva: Traumatični dogodki ali izpostavljenost odvisnosti od iger na srečo v otroštvu lahko prispevajo k razvoju odvisnosti v odrasli dobi.

Kako preprečiti odvisnost od iger na srečo

Preprečevanje odvisnosti od iger na srečo je vedno boljša možnost kot zdravljenje. Tukaj je nekaj koristnih nasvetov za preprečevanje razvoja odvisnosti:

 1. Razumite tveganja: Bodite seznanjeni s tveganji, povezanimi z igrami na srečo, in se zavedajte, kako hitro lahko izgubite nadzor.
 2. Postavite si omejitve: Nastavite omejitve za svoje stavke in čas igranja ter se jih strogo držite.
 3. Ne uporabljajte iger na srečo kot oblike pobega: Igre na srečo ne smejo biti sredstvo za beg pred težavami ali stresom.
 4. Igrajte iz zabave: Glavni cilj iger naj bo zabava in ne zaslužek.
 5. Ohranjajte ravnotežje: Igrajte v zmernih količinah in ne dovolite, da igre postanejo osrednji del vašega življenja.

Zdravljenje odvisnosti od iger na srečo

Če se znajdete v primežu odvisnosti od iger na srečo ali prepoznate te znake pri nekom drugem, je pomembno poiskati pomoč. Zdravljenje odvisnosti od iger na srečo je kompleksen proces, ki vključuje terapijo, skupinsko podporo in druge oblike pomoči. Pomembno je, da se zavedate, da obstaja pomoč in da ni sramota poiskati zdravniško svetovanje.

Zaključek

Odvisnost od iger na srečo je resen problem, ki lahko prizadene posameznike in njihove družine. Ključno je, da se zavedamo znakov te odvisnosti, da jo preprečimo in poiščemo pomoč, če je že prisotna. Igre na srečo so lahko zabavne, vendar je pomembno, da ostanemo odgovorni in jih ne dovolimo, da nadzorujejo naše življenje.