stave v živoŽe neštetokrat smo lahko slišali. To je najboljša stvar vseh časov! Česa tako dobrega ni bilo od izuma narezanega kruha! Velikokrat lahko slišimo takšne in drugačne trditve o neki “izjemni stvari”, ki pa se pogosto izkažejo kot samo nova predelava nečesa starega ali nezanimivega. Ne, v današnjem primeru ne gre samo za oguljene fraze. Z gotovostjo lahko rečemo, da so stave v živo zadnji najboljši trend, ko govorimo o tehnološkem napredku športnih stav!

Polaganje stav v živo uporabnikom nudi ultimativno izkušnjo, polno zabave, veliko prilagodljivost pri stavljenju in številne možnosti za dodaten zaslužek. Zaradi visokotehnoloških standardov je ta način stavljenja na voljo predvsem na spletu, z njim pa se bodo uporabniki še stokrat bolj vživeli v akcijo z več tisoč novimi možnostmi polaganja stav.

Še nikoli niste slišali za koncept spletnega polaganja stav v živo? Potem se udobno namestite in pripravite na pravcato vodeno potovanje po vseh vidikih stavljenja v živo. Na koncu članka ne boste postali samo dobri poznavalci, temveč pravi strokovnjaki, pripravljeni na akcijo, in mogoče boste svoje znanje dokazali tudi v praksi z zaslužkom.

Želite izvedeti še več o naraščajoči priljubljenosti stav v živo? Potem si oglejte članek na spletni strani ESPN-ja ...

Kaj so stave v živo?

Skozi celotno zgodovino je bil čas pred začetkom tekme edina možnost za polaganje stav. Takoj po začetku tekme ste bili popolnoma priklenjeni na položene stave, kar je nekako pomenilo tudi konec polaganja stav do naslednje tekme. Sčasoma so ponudniki stav začeli ugotavljati, da bi bila lahko stavna izkušnja še toliko boljša, če bi razvili sistem, ki bi uporabnikom omogočal polaganje stav kar na podlagi dogajanja med samo tekmo. In tako je bilo rojeno polaganje stav v živo!

Polaganje stav v živo, pogosto imenovano tudi stavljenje med igro ali kar “tekoče” stavljenje, omogoča polaganje dodatnih stav tudi PO ZAČETKU tekme.

Včasih lahko pri ponudniku stavite na izide med četrtinami in odmori, v nekaterih primerih pa imate možnost staviti kadarkoli med tekmo. V bistvu lahko stavite na samo na končni izid, vendar tudi na različne dogodke med tekmo. Število različnih vrst polaganja stav in dogodkov, na katere lahko stavite, je odvisno predvsem od tehnoloških zmogljivosti izbranega spletnega ponudnika stav.

Klasične stavnice in igralnice skoraj ne nudijo oz. sploh ne nudijo možnosti polaganja stav in igranja v živo, saj zaradi tehnoloških preprek ne morejo dohajati vedno večjih zahtev na tem področju. Precej bolje se godi spletnim stavnicam in igralnicam, kjer so vam že zdaj na voljo številne možnosti polaganja stav v živo, saj lahko zaradi uporabe najmodernejše tehnologije brez težav dohajajo hitro spreminjajoče trende v industriji. Ogromna prednost te tehnologije je predvsem poenostavitev procesa za polagalce stav. Prav tako se s takim načinom stavljenja izognete tveganjem zaradi naglih sprememb, saj vam ni treba čakati na konec tekme, da bi zaključili stavo. Več o razlikah med različnimi stavnimi možnostmi ter prednostih in slabostih boste izvedeli v nadaljevanju članka.

Vrste stav v živo

Vrste stav v živo so v veliki meri odvisne predvsem od športa in spletne stavnice, kjer želite polagati stave. Kot smo že omenili, polaganje stav v živo od spletne stavnice ne zahteva samo vrhunske tehnologije, temveč tudi usposobljeno osebje. Tej morajo v živo posodabljati podatke o stavah in se ne morejo pripravljati več dni ali tednov, kot se lahko pri klasičnem polaganju stav. Zaradi vseh teh dejavnikov je ponudba stav v živo zelo odvisna od ponudnika stav. Oglejmo si nekaj najpogostejših vrst.

Klasične stave

Iste stave, ki so vam na voljo pred začetkom, vam bodo na voljo tudi po začetku tekme. Edina razlika bodo kvote, saj se bodo te spremenile na podlagi dogajanja med potekom tekme. Recimo, da polagate stave v živo na nogometno tekmo. Na začetku ima ekipa FC Bayern München največje možnosti za zmago pri kvoti -200. Sreča pa ni na strani ekipe iz Bavarske, saj si branilec kmalu po začetku igre zvije gleženj, zaradi česar nasprotna ekipa takoj povede z enim golom. Tako kar naenkrat še pred začetkom tekme favorizirana ekipa postane šibkejša kot nasprotna ekipa. Že tako nasprotna ekipa vodi z golom prednosti, za povrh pa je FC Bayern München zaradi poškodbe glavnega branilca v precej slabem položaju.

Morali bi biti malo prismojeni, da bi na isto ekipo stavili pri kvoti -200.

Stave v živo se bodo seveda temu dogodku primerno spremenile, tako da boste lahko še vedno stavili na FC Bayern München, vendar bo kvota ugodnejša. Kvota lahko poskoči na +150, s čimer si boste lahko zagotovili boljšo vrednost za polaganje stav na ekipo iz Bavarske. Če bi stavili 100 € pred začetkom tekme, bi v primeru zmage FC Bayern München dobili 50 €. Če bi se odločili za stave v živo in bi FC Bayern München zmagal, bi na koncu odnesli 150 €. Tako bi dobili kar trikrat več kot na začetku, saj je stavnica na podlagi poškodbe predvidevala, da bo ekipa FC Bayern München poražena.

Poleg klasičnega polaganja stav na končnega zmagovalca tekme so vam na voljo tudi druge vrste stvar, med njimi over/under stave (čez in pod).

Dodatne stave

Če stavnica ali igralnica uporablja primerno tehnologijo, ki je kos visokim zahtevam, lahko dodatne stave, torej stave na dogodke med tekmo, polagate tudi v živo. S tem ni samo mišljeno polaganje stav za zabavo, temveč profesionalno polaganje dodatnih stav na dogodke med samo tekmo, npr. koliko golov bo zadel napadalec ali kateri igralec bo kot prvi dosegel točko. Te vrste stav so praviloma lahko veliko vredne, če dobro poznate igralca in veste, da mogoče potrebuje več časa, da se uigra ali da z razlogom ne dobiva žoge.

Recimo, da sklenete dodatno stavo na Lionela Messija, ki naj bi po vaše zadel 1.5 gola med neko tekmo. V prvi polovici tekme pa argentinski zvezdnik preprosto ne pride do žoge in posledično ne more zadeti gola. Tako je možnost, da bo Messi zadel vsaj 1.5 gola vedno manjša, pri čemer se temu primerno zvišajo kvote. Če ste dodatno stavo položili že v prvem polčasu, Messiju pa kljub slabšemu začetku uspe zadeti 1.5 gola, si lahko v takem primeru obetate visoke dobitke. Seveda se morate pri tem zavedati, da višje kvote skoraj vedno pomenijo tudi nižjo verjetnost nekega dogodka. To velja predvsem za klasične stave, ki ste jih položili pred začetkom tekme. Pri stavah v živo to ne drži povsem, saj niste vezani na konec tekme.

Parlay ali kombinirane stave

Če želite, lahko v nekaterih primerih med stavljenjem v živo posamezno stavo spremenite v kombinirano. Recimo, da položite stavo na dogodek, ki se bo po vašem mnenju zgodil, in veste, da ne gre pri tem za ponavljajoč se dogodek. Tako lahko po začetku tekme na obstoječo stavo položite še eno stavo ter si tako zagotovite višje dobitke v primeru pravilne napovedi. Pri številnih spletnih ponudnikih stav boste lahko med igro položiti popolnoma nove kombinirane stave, kar predstavlja enkratno doživetje.

Prednosti polaganja stav v živo

Eden izmed razlogov za neizmerno navdušenje nad polaganjem stav v živo so zagotovo številne prednosti pri stavljenju, ki do zdaj niso bile mogoče. Veliko prednosti je zelo podobnih prednostim klasičnih stav, vendar so te zaradi novega načina stavljenja še dodatno poudarjene. Oglejmo si nekaj najpriljubljenejših razlogov, zaradi katerih se vedno več ljudi odloča za polaganje stav v živo.

Kvote

S tehničnega vidika bi kvote za vse stave morale biti vedno pravilne ali natančno odražati dogodke, na katere stavite. Spletne stavnice porabijo ogromno časa in denarja za zaposlovanje strokovnjakov, ki vzpostavljajo računalniške sisteme za določanje perfektnih kvot za tekme. Če se pri tem procesu zatakne in je samo ena izmed linij napačna, lahko stavnica izgubi veliko denarja, če ji ne uspe pravočasno odkriti napake. Ta naloga sama po sebi ni nič posebnega, če imajo stavnice na voljo več dni ali tednov za priprave, raziskovanje in določanje linij pred začetkom tekem.

Pri polaganju stav v živo si stavnice takega udobja ne morejo privoščiti. Spletna stavnica mora v takem primeru v živo spreminjati stave in napovedi, tako da pri tem ni prostora za napake in dvome, saj morajo držati korak s potekom tekme, če želijo nuditi pravilne kvote.

Z ljudmi ni težko manipulirati

To gre z roko v roki s stavami in ugotavljanjem napačnih linij. V veliki večini primerov so linije v stavnicah pravilne. Zapomniti pa si je treba, da se lahko linije premikajo na podlagi položenih stav. Omenili smo že, da so računalniki in osebe, ki skrbijo za pravilnost linij, zelo pametni, vendar nismo rekli, da enako velja za večino polagalcev stav. Ravno polagalci stav se pri stavljenju prepogosto pretirano zanašajo na svoje čute in premalo na razum. Če se večina polagalcev stav moti pri svojih napovedih v eno smer, se bo linija zaradi tega premaknila v drugo smer, in z njo tudi kvota.

Zabava

Če ste ljubitelj hitrih odločitev in naravnost obožujete tveganja med tekmami, potem je polaganje stav v živo kot nalašč za vas. Za vse tiste, ki še niso imeli priložnosti izkusiti navdušenja stavljenja v živo: Še bolj zabavno v svetu športnih stav enostavno ne gre. Seveda, tudi pri klasičnih načinih polaganja stav se lahko neizmerno zabavate, in nekaterim ljudem je všeč, da lahko položijo stavo in se naslonijo nazaj in uživajo v spremljanju tekme. Za vse ostale oboževalce hitrega tempa pa so stave v živo idealna izbira. Cele dneve bi vam lahko razlagali, kako zabavno je polaganje stav v živo, vendar se nič ne more primerjati s preskusom takega načina stavljenja.

Prednosti

Zdaj ste verjetno že lahko ugotovili, da je novi trend v svetu športnih stav neverjeten korak naprej za celotno industrijo. Ne samo lahko s takim polaganjem stav hitro odkrijete šibke točke stavnic in drugih polagalcev stav, ki niso tako pozorni. Pri tem boste nadvse uživali.

Strategije pri polaganju stav v živo

Ker so stave v živo za skoraj vse bralce tega članka nekaj povsem novega, ne želimo, da se brezglavo podate v te vode brez nekaj nasvetov glede strategij, ki vas bodo usmerili v pravo smer. Zaradi različnih vrst in stalnega spreminjanja stav boste morali sprejemati hitre in nenadne odločitve, tako da boste morali za uspeh razviti dobro tekmovalno strategijo. Tej triki in nasveti vam bodo pomagali sprejemati pravilne odločitve in vas opozarjali na skrite pasti, ki pri stavljenju v živo prežijo na vsakem koraku.

Začnite s stavami pred tekmo

Najbolj izkušeni polagalci stav v živo bodo vedno začeli polagati stave pred tekmo kot neke vrste ogrevanje. Tako boste najlažje ocenili, ali ste zbrali vse potrebne podatke o tekmi in ali ste sploh pripravljeni na več akcije. Tega vam seveda ni treba narediti, če ne želite, vendar je vsekakor priporočljivo, da se dobro pripravite na hiter tempo stavljenja v živo. Stave v živo so odličen način za reševanje stav, ko se te odvijajo v napačno smer, in povečevanje stav, ko se te odvijajo v pravo smer. Ta visoka stopnja prilagodljivosti bo še toliko lažja, če boste začeli s polaganjem stav pred začetkom tekme. Ponovno, tega vam ni treba narediti, vendar je dobra izhodiščna točka.

Poznajte svoje omejitve

Hiter tempo stavljena v živo lahko hitro vodi v nepremišljeno polaganje stav, če niste dobro pripravljeni na to vrsto pritiska. Še zahtevnejše je hkratno polaganje več stav v živo, saj morate natančno slediti dogajanju in temu prilagajati stave. Najboljši način za veliko večino polagalcev stav je, da nikoli ne pretiravajo s številom stav za neko tekmo, saj tako ne boste izgubili pregleda nad dogajanjem. Če ste že bolj izkušeni uporabniki s številnimi aktivnimi stavami, si lahko omislite Excelovo preglednico, v katero vnašate podatke o stavah in tako natančno sledite dogajanju.

Dandanes vam že številne stavnice nudijo intuitivne sisteme za spremljanje vseh stav, tako da se lahko osredotočite samo na polaganje stav. Če nameravate polagati predvsem stave v živo, vam toplo priporočamo, da si izberete stran z uporabnikom prijazno in pregledno spletno stranjo. Veliko stavnic že ima take spletne strani za stave v živo, vendar se še vseeno raje prepričajte pred začetkom stavljenja.

Oglejte si celo tekmo

Presenetljivo je to ena izmed stvari, ki se jo držijo le redki polagalci stav. Tudi če boste polagali stave med samo tekmo, si jo morate ogledati v celoti. Nikoli ne veste, kdaj se bo pripetilo kaj takega, ki bi lahko pozitivno vplivalo na vašo stavo. Se še spomnite zgodbe o Messiju? Če bi spremljali samo prvi del tekme ali kar 10 tekem hkrati, zagotovo ne bi opazili spremembe v drugem polčasu, s tem pa bi zamudili odlično priložnost za dobitek.

Pri polaganju stav v živo gre za to, da se poistovetite s tekmo in igralci, saj boste samo tako lahko opazili, v katero smer se pomika dogajanje.

Če se boste pri polaganju stav v živo striktno držali samo številk, si nikoli ne boste mogli zagotoviti prednosti pred računalnikom in odkriti slabih linij, ki odražajo polagalce stav s srcem in ne z razumom. V bistvu boste linije določali na enak način kot stavnice, ki pa bodo pri tem vedno boljše od vas.

Največ polagalcev stav se ujame v past zaradi pomanjkljivega spremljanja tekme, saj imajo v igri enostavno preveč različnih stav. Seveda lahko stavite tudi na več iger hkrati, vendar vam priporočamo, da si izberete samo eno ali največ dve tekmi, na kateri boste stavili v živo. Prenos te tekme poiščite na televiziji in se popolnoma osredotočite na potek tekme, pri čemer se lahko rezultati drugih tekem prikazujejo na spodnjem delu zaslona.

Glavna ideja za stavljenjem v živo je ugotavljanje različnih načinov, da si zagotovite rahlo prednost pred stavnico. Kaj takega je skoraj nemogoče, če niste popolnoma zatopljeni v temo in ji ne posvečate velike pozornosti. Ne skrbite, to še zdaleč ne pomeni, da med polaganjem stav ne boste mogli uživati v tekmi. Hočemo samo povedati, da morate stavam v živo posvetiti nekaj več pozornosti, če želite na dolgi rok ustvariti dobiček.

Uporaba stav v živo za zaprte stave pred tekmo

Ena izmed glavnih odločitev pri stavljenju je tudi, ali boste položili stave pred začetkom tekme ali ne. V takem primeru je linija skoraj že tam, kjer si jo želite, vendar še ne popolnoma. Pri polaganju stav v živo lahko hitro nadomestite to razliko, da dobite linijo, ki jo želite, če na začetku tekme pride do preobrata. Recimo, da hočete staviti na zmago ekipe FC Bayern München, vendar kvote za stave pred tekmo znašajo samo -200, kar pa preprosto ni dovolj dobra cena za vas.

V takem primeru lahko počakate na začetek tekme, da vidite, ali si lahko že na začetku zagotovite boljšo ceno. Če bo nasprotna ekipa kmalu po začetku tekme zadela gol, bo kvota -200 za FC Bayern München hitro postala ugodnejša v vašo korist. Še vedno obstaja možnost, da bo vaša ekipa začela zelo dobro in da zaradi tega ne boste mogli dobiti boljše linije, vendar pri tem vsaj ne izgubljate denarja, ker še niste položili stave. Mogoče bo ekipa že na začetku pokazala izvrstno igro, tako da na koncu sploh ne boste več želeli staviti nanjo. Nauk zgodbe je, da vam polaganje stav v živo omogoča ne samo večje prilagodljivosti, temveč tudi daje drugo priložnost, s katero lahko stavite z boljšimi kvotami.

Velja si zapomniti, da se bodo kvote vedno pomaknile v tisto smer, v katero se odvija tekma. Zakaj se ponavljamo? Ker se morate zavedati, da si lahko boljše kvote priborite s čakanjem in ne zaradi prijaznosti spletne stavnice. Visoke kvote so predvsem posledica večje negotovosti. Če se bo ekipi FC Bayern München zmaga vedno bolj izmikala, bodo kvote temu primerno poskočile v višave. Nekaj se bo moralo zgoditi, da se bo linija premaknila v to smer. Če mislite, da je tako določanje linije brezbrižno, potem raje vzemite svojo boljšo ceno in bodite srečni ter veseli.

Dobičkonosne slabe linije

Bolj podrobno smo se s tem ukvarjali že v zgornjem delu, kjer je govora o kvotah. Če ste ta del preskočili, vam priporočamo, da si ga ponovno ogledate, saj se precej ukvarja s strategijami polaganja stav v živo. Naj povzamemo. Želeli smo vas opozoriti, da ima stavnica pri klasičnih stavah pred tekmo ogromno časa za določanje linij in zagotavljanje, da so te popolne. Pri polaganju stav v živo tega udobja ni več, zaradi česar je možnost napake pri določanju linije večja, saj se lahko zgodi, da pri tem niso upoštevali vseh dejavnikov. Prav tako se enostavno preveč dogaja z vsemi mogočimi tveganji, čemur stavnica in računalniki ne morejo slediti. To se kaže kot velika nihanja posameznik linij, torej lahek zaslužek za vas.

Omenili smo tudi, da se večina polagalcev stav še vedno preveč zanaša na svoje srce in ne na svoj razum. Ko na tak način polagajo stave v živo, se lahko linije izredno hitro premikajo in tako ustvarijo ugodnejše pogoje za stavljenje kot pred nekaj trenutki. Zato bodite vedno pozorni na situacije, pri katerih so stave po vašem mnenju preveč odvisne od čustvenih dejavnikov. Če vam uspe odkriti te situacije, boste v odličnem izhodiščnem položaju in si lahko obetate zajetne dobitke.

Vendar vas moramo opomniti, da tudi če najdete slabo oz. nepravilno linijo, to še ne pomeni garantiranega dobitka. To samo pomeni, da ste v precej boljšem položaju, saj si lahko v primeru zmage zagotovite zajetnejši izkupiček. Na primer: Lahko najdete stavo s +200 za zmago neke ekipe, ki pravzaprav znaša +600. Če stavite 100 €, lahko na tak način zaslužite 400 € VEČ, kot bi sicer morali. Kljub vsemu pa ste že vedno novinec in zato, matematično gledano, v slabšem položaju. Vendar naj vas to ne odvrne od stavljenja. Ravno nasprotno. Večkrat ko boste v takih situacijah, hitreje boste postali uspešni pri polaganju stav.

Spoznajte vmesnik

Po pravici povedano, bi morala ta tema biti prva. Ampak recimo, da smo najboljše pustili za na konec. Vmesnik za stave v živo se pogosto razlikuje od vmesnika za klasične stave, ki ste ga verjetno bolj vajeni. Razlika je predvsem v stalnih posodobitvah podatkov, kar lahko predvsem na začetku deluje malo zastrašujoče. Najboljši nasvet je, da si preprosto vzamete čas in spoznate vmesnik, tako da boste še PRED polaganjem stav dobro vedeli, kje so vse možnosti.

Prav tako z učenjem ne odlašajte do zadnjega trenutka pred začetkom tekme in se še pred tem poučite o različnih možnostih stav v živo. Če želite ali ne, kot začetnik boste pri polaganju stav v živo gotovo delali takšne in drugačne napake, vendar šteje samo, da se učite iz teh napak. Pri stavah v živo se linije in številke stalno in hitro spreminjajo, tako da boste morali biti cel čas zelo pozorni, če želite uspešno staviti.

Ne začnite tukaj

Vsak začetek je težak, kar še posebej velja za stave v živo, ki nikakor niso dobra izbira za začetek vaše stavne poti. Priporočamo vam, da začnete z osnovnimi klasičnimi stavami in sčasoma nadaljujete v smeri stavljenja v živo. Ne skrbite, stave v živo še dolgo ne bodo šle nikamor, tako da imate dovolj časa za učenje in spoznavanje različnih možnosti. Ko boste pripravljeni, vas bodo stave v živo že nestrpno pričakovale. Če boste stave začeli polagati brez dobrega poznavanja osnov in principov delovanja, bo to namesto veselja povzročilo predvsem glavobole, saj se boste težko izognili številnim pastem. Ne, stave v živo niso tako zapletene, kljub temu pa brez predznanja ne bo šlo.

Povzetek

Kot ste lahko videli, so stave v živo izredno zabaven način polaganja stav, ki ne bi bil možen brez neverjetnega tehnološkega napredka. Če imate kot polagalec stav izostrene čute in dobro veste, kako se dobro analizira tekmo in kako se vživi v dogajanje, potem imate dobre možnosti za uspeh pri stavah v živo. Preden začnete, si natančno preberite ta vodič, da se izognete začetniškim spodrsljajem. Prav tako si natančno poglejte različne strategije, ki bodo iz vas naredile preudarnega polagalca stav, pripravljenega na resne dobitke. Stavnice naj se vas pazijo!